8/10/08

Περί δημιουργικής γραφής...Στην προηγούμενη συνάντησή μας ασχοληθήκαμε με τη δημιουργική γραφή και είδαμε σχετικές δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε με τους μαθητές μας. Τα παρακάτω βιβλία μπορούν να σας δώσουν πολύ περισσότερες ιδέες!!

Η τέχνη του μυθιστορήματος, Μίλαν Κούντερα (εκδόσεις Εστία)
Δεν είναι ένα εγχειρίδιο δημιουργικής γραφής αλλά μια συλλογή κειμένων που εκφράζουν τις απόψεις του συγγραφέα για το μυθιστόρημα. Αν αποφεύγετε να γράφετε ιστορίες που, κατά Κούντερα, «τις διαβάζεις ευχάριστα το πρωί και τις πετάς ευχάριστα το βράδυ», τότε το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μάλλον απαραίτητο.

Η τέχνη της γραφής, Άντον Τσέχοφ (εκδόσεις Πατάκη):
Επιλεγμένα κομμάτια από την αλληλογραφία του, που αφορούν τη συγγραφή. Ο Τσέχωφ έγραφε ρεαλιστικά, περιγράφοντας καθημερινές σκηνές που είχαν ως στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα της κοινωνίας του.

Επιστολές σ’ ένα νέο συγγραφέα, Μάριο Βάργκας Λιόσα (εκδόσεις Καστανιώτη)
Ανατομία στο μυθιστόρημα, με τη μορφή επιστολών. Θέματα που αναπτύσσονται σε βάθος: ο χώρος, ο χρόνος, η οπτική γωνία ενός μυθιστορήματος (και διηγήματος), αλλά και τεχνικές, όπως τα ‘συγκοινωνούντα δοχεία’ ή το ‘κρυφό στοιχείο’. Μια σπουδή στη μυθοπλασία.

Δημιουργική γραφή για μελλοντικούς ομότεχνους, Πόλυ Μηλιώρη (εκδόσεις Ψυχογιός)
Ένα σημαντικό βοήθημα για όσους θέλουν να γίνουν συγγραφείς γεμάτο πληροφορίες, συμβουλές και τεχνάσματα γραφής. Η συγγραφέας διδάσκει από το 1994 σε σεμινάρια και ιδιαίτερα μαθήματα δημιουργικής γραφής.

Πώς να γράψετε ένα μυθιστόρημα αγωνίας, Πατρίτσια Χάισμιθ (Εκδόσεις Πατάκη)
Ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος του: πώς να γράψετε μια ιστορία με σασπένς, βήμα βήμα, από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι το τέλος.

Περί συγγραφής – Η ιστορία μιας τέχνης, Στίβεν Κίνγκ (εκδόσεις BELL):
Το μισό βιβλίο αναφέρεται σε περιστατικά της ζωής του που εξέλιξαν τη συγγραφική του προσωπικότητα. Το άλλο μισό αναφέρεται στην τέχνη του και δίνει αρκετές συμβουλές καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, από την πρόζα και το ρυθμό μιας ιστορίας έως το πότε και το πώς να διορθώνετε τα κείμενά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...