20/3/11

Εργαλεία εννοιολογικής / νοητικής χαρτογράφησης

Οι νοητικοί χάρτες είναι εικονογραφικοί τρόποι αποτύπωσης ιδεών στο χαρτί. Δημιουργήθηκαν στα τέλη του 1960 από τον Tony Buzan ως ένας τρόπος βοήθειας των μαθητών στο να κρατούν σημειώσεις, χρησιμοποιώντας μόνο λέξεις κλειδιά και εικόνες. Βασικά αποτελούνται από μία κεντρική λέξη/έννοια/ιδέα γύρω από την οποία συνδέονται διάφορες κύριες ιδέες και σχετικές έννοιες.Μπορείτε να χρησιμοποίησετε ένα εύχρηστο εργαλείο για τη δημιουργία νοητικών χαρτών το οποίο παρέχεται online δωρεάν στην απλή του έκδοση, το mapmyself.
Η διαφορά μεταξύ εννοιολογικής χαρτογράφησης και νοητικής χαρτογράφησης,  είναι ότι ένας νοητικός χάρτης έχει μόνο μια κύρια έννοια, ενώ ένας εννοιολογικός χάρτης μπορεί να έχει αρκετές. Έτσι ένας νοητικός χάρτης μπορεί να παρασταθεί ως ένα δέντρο,  ενώ ένας χάρτης εννοιών αναπαρίσταται με μορφή δικτύων (Lanzing, 1996).
Η διαδικασία δημιουργίας ενός νοητικού ή εννοιολογικού χάρτη μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να αποκτήσουν μια ολική αντίληψη για σύνθετες και πολύπλευρες έννοιες.

Στο διαδίκτυο μπορεί πλέον να βρει κανείς πολλά εργαλεία εννοιολογικής χαρτογράφησης. Ενδεικτικά παρουσιάζω κάποια από αυτά που δίνουν επιπροσθέτως τη δυνατότητα συνεργασίας online, οπότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία βάζοντας τους μαθητές να εργαστούν σε ομάδες.
  • Bubbl.us Ένα από τα πιο γνωστά εργαλεία εννοιολογικής χαρτογράφησης. Παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να συνεργαστούν για τη δημιουργία και την επεξεργασία των χαρτών τους. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τη δουλειά σας σε αρχείο JPEG, PNG,  XML ή HTML. Μπορείτε επίσης να την ενσωματώσετε μέσω κώδικα στο ιστολόγιο ή την ιστοσελίδα σας.
  • Mind Meister
    A Tour of MindMeister from MindMeister on Vimeo.
    Ένα από τα πιο γνωστά  εργαλεία εννοιολογικής χαρτογράφησης. Ο βασικός λογαριασμός προσφέρεται δωρεάν και μπορούμε να συνεργαστούμε στη δημιουργία χαρτών τους οποίους στη συνέχεια θα μοιραστούμε μέσω email ή κώδικα είτε θα τους αποθηκεύσουμε ως αρχεία. Δίνει τη δυνατότητα να προσθέτουμε στους χάρτες μας διευθύνσεις που παραπέμπουν στο διαδίκτυο.
  • Wise Mapping  Ένα αρκετά εύχρηστο συνεργατικό εργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφησης. Κάθε κελί που δημιουργείτε μπορείτε να το μετακινήσετε στο χάρτη χωρίς να χαθεί η μορφοποίησή του. Μοιράζεστε τους χάρτες που φτιάχνετε μέσω email ή url link είτε τους ενσωματώνετε στο ιστολόγιο ή την ιστοσελίδα σας μέσω κώδικα.
  • Slatebox Ενα ακόμη συνεργατικό εργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφησης. Προσφέρει μια ποικιλία από  όμορφα templates και αρκετές δυνατότητες να επεξεργαστείτε τους χάρτες και τα διαγράμματά σας ώστε να είναι πιο ευπαρουσίαστα. 
  • FlockDraw Πρόκειτα για μια απλή υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να συνεργαστούν γρήγορα και εύκολα για τη δημιουργία ενός σχεδίου. Δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδαFlockDraw να πατήσετε το κουμπί "start drawing" και να αρχίσετε να σχεδιάζετε. Μπορείτε να προσκαλέσετε και   άλλους να συνεργαστούν μαζί σας στέλνοντας τους τη διεύθυνση (url). Το ωραίο είναι ότι όποιος επισκεφτεί τη διεύθυνση μπορεί  να δει τις προηγούμενες σχεδιαστικές κινήσεις που έχουν γίνει.
  • Cacoo Cacoo - Real-time Collaborative Diagramming & Design from Nulab Inc. on Vimeo.
    Είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να φτιάχνουν διαγράμματα. Μπορούν επίσης να τα εμπλουτίζουν και με εικόνες, ενώ δίνεται η δυνατότητα να προσκαλούνται και άλλοι ώστε να συνεισφέρουν στη δημιουργία των διαγραμμάτων. Κάτι που το ξεχωρίζει είναι ότι δίνει τη δυνατότητα για συζήτηση σε πραγματικό χρόνο την ώρα της συνεργασίας.
  • Τext2mindmap  Το εργαλείο αυτό παρουσιάζει την εξής ιδιαιτερότητα: δίνουμε το κείμενο και παίρνουμε τον χάρτη!
  • Pooplet Απλό και εύχρηστο συνεργατικό εργαλείο για εννοιολογική χαρτογράφηση.
Όρεξη και διάθεση να έχουμε για πειραματισμούς!!!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...