14/3/11

Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Κινηματογράφου

Το ψηφιακό αρχείο του ελληνικού κινηματογράφου είναι γεγονός.Η διεύθυνση του ψηφιακού αρχείου ελληνικού κινηματογράφου είναι www.gfcdigital.gr και αρκεί ένα μόνο κλικ για να μεταφερθούμε στην Ελλάδα μιας άλλης δεκαετίας. Πλήθος δραστηριότητες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για τους μικρούς αλλά και μεγαλύτερους μαθητές μας.

Σχετικά διαβάζουμε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία 
 (...)Το έργο αυτό του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), που εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Κοινωνία της πληροφορίας», ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια με σκοπό να συντηρήσει, να διασώσει, να αξιοποιήσει και να τεκμηριώσει ένα σημαντικό αριθμό ταινιών της περιόδου 1950-2000.
 (...)Η επιλογή έγινε από το ΕΚΚ με βάση την ιστορική και αισθητική σημασία τους αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση των δημιουργών. Ετσι, στον τελικό κατάλογο βρίσκει κανείς όλες σχεδόν τις βραβευμένες ταινίες συμπαραγωγής του ΕΚΚ, και μία τουλάχιστον ταινία όλων σχεδόν των σκηνοθετών της περιόδου 1950-2000 (των οποιων το έργο υπάρχει στην Ταινιοθήκη του ΕΚΚ): από τον Δαμιανό μέχρι τον Γιάνναρη, και από τον Σακελλάριο μέχρι τον Νικολαΐδη. Η παλιότερη ταινία είναι η «Μαύρη Γη» του Στέλιου Τατασόπουλου (1952).
Στο τρίγλωσσο site ο χρήστης μπορεί: να παρακολουθήσει τρεις σκηνές του φιλμ, να αναζητήσει τη βιογραφία και τη φιλμογραφία του δημιουργού, να μεγεθύνει την αφίσα της ταινίας, να βρει φωτογραφικό υλικό, να διαβάσει ένα κείμενο του κριτικού Γ. Μπακογιαννόπουλου και να διατρέξει συνοπτικά τη διαδρομή του ελληνικού σινεμά, μέσα από 250 αποσπάσματα ταινιών. Η τεκμηρίωση κάθε ταινίας περιλαμβάνει πληροφορίες που αναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον, τους τόπους γυρίσματος, τα μεταφορικά μέσα, την ενδυμασία και τη μόδα, την αρχιτεκτονική, τα μουσικά ακούσματα, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής. Ετσι σε κάθε ταινία θα βρείτε ακόμα και πληροφορίες του τύπου «διαδήλωση αριστερών που διαλύεται βίαια από αστυνομικούς».
Με την εισαγωγή μιας λέξης-κλειδιού στην θεματική αναζήτηση σκηνών, ο χρήστης μπορεί να βρει δεκάδες κοινά θεματολογικά μοτίβα, εντοπίζοντας, π.χ., τα καφενεία, τα λιμάνια, τους γάμους ή τα πανηγύρια που περιέχονται στις ταινίες και να δει τις αντίστοιχες σκηνές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...