30/9/08

Με όριο τη φαντασία...


Oλα ξεκίνησαν όταν διάβασε σε ένα blog πως οι υπολογιστές των 100 δολαρίων είναι δύνατο να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός κατανεμημένου συστήματος υπολογιστών. Αυτό του κέντρισε το ενδιαφέρον, κυρίως γιατί διαφωνούσε. «Θεωρούσα ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Και το απέδειξα», σημειώνει ο 17χρονος μαθητής Νίκος Πασσαλής από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό ακριβώς το project παρουσίασε στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων στην Κοπεγχάγη φέρνοντας ξανά την Ελλάδα στους πίνακες των νικητών και των διακρίσεων, έπειτα από 12 χρόνια απουσίας. Κέρδισε το πρώτο ειδικό βραβείο του ΕIROForum (της κοινοπραξίας των επτά μεγαλύτερων επιστημονικών και ερευνητικών κέντρων της Γηραιάς Ηπείρου), ένα βραβείο που ισοδυναμεί με ταξίδι στο «όνειρο», με μια επίσκεψη στο CERN της Γενεύης.

Πού βασίζεται το project;
Στο μεγάλο πλήθος των ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα είναι διαθέσιμοι όταν οι ΧΟ υπολογιστές αγοραστούν από τις κυβερνήσεις και μοιραστούν στα παιδιά. Παρόλο που η ισχύς του κάθε υπολογιστή είναι σχετικά μικρή, αν όλοι τους συνδεθούν μεταξύ τους, σε ένα κατανεμημένο σύστημα, η ισχύς είναι τεράστια. Με εφαρμογή της πρωτοβουλίας OLPC (One Laptop Per Child) σε όλη την Ευρώπη, η τελική επεξεργαστική ισχύς του συστήματος θα μπορούσε να φτάσει τα 10 Terraflop - σήμερα το ισχυρότερο τέτοιο σύστημα στον κόσμο δεν ξεπερνά τα 3 Terraflop.

Πώς θα γίνεται αυτό;
Οταν τα παιδιά θα πηγαίνουν σπίτι τους και θα τοποθετούν τους υπολογιστές για φόρτιση κλείνοντας το «καπάκι», θα ενεργοποιείται το δικό μου πρόγραμμα το οποίο, χρησιμοποιώντας την ισχύ του υπολογιστή, θα επεξεργάζεται δεδομένα. Πώς θα φτάνουν τα δεδομένα εκεί; Θα «κατεβαίνουν» στον υπολογιστή οποιαδήποτε στιγμή το μηχάνημα βρει διαθέσιμη πρόσβαση στο Ιντερνετ. Με ανάλογο τρόπο θα «επιστρέφονται» τα δεδομένα μετά την επεξεργασία. Το σύστημα αποτελείται από ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή και ένα πρόγραμμα στο server. Χαρακτηριστικό του συστήματος είναι ότι ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες πρόκλησης βλάβης στον υπολογιστή του παιδιού – υπάρχουν διαθέσιμες και δυνατότητες αυτοδιόρθωσης.

Και πού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όλη αυτή η υπολογιστική ισχύς;
Πρώτα απ’ όλα, από τα πανεπιστήμια για έρευνα αρκετά πανεπιστήμια του εξωτερικού χρησιμοποιούν κατανεμημένα συστήματα- αλλά και από τις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις μπορούν να μοιράζουν μέρος της υπολογιστικής ισχύος σε ερευνητικά κέντρα, ώστε να αποσβέσουν ένα μέρος του ποσού που επενδύθηκε για την αγορά τους. Στο μέλλον αυτό ίσως θα μπορούσε να επεκταθεί σε κινητά τηλέφωνα και άλλες μικροσυσκευές. Το
έχω κι αυτό στο μυαλό μου για περαιτέρω ανάπτυξη κάποια στιγμή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο

27/9/08

Πώς να αντιμετωπίσουμε προβλήματα αναπαραγωγής βίντεο στο PowerPoint;

Ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς, όταν προσπαθήσει να εισαγάγει βίντεο που έχει κατεβάσει από το YouTube στο PowerPoint, ακόμη και αν έχει κάνει την απαραίτητη μετατροπή του αρχείου από .flv σε .avi, είναι να χάνεται η εικόνα και να ακούγεται μόνο ο ήχος από το βίντεο ή και να μην παίζει καθόλου το βίντεο στο PowerPoint.
Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο αναπαράγει το Powerpoint τα βίντεο. Αν και χρησιμοποιεί το interface του Windows Media Player δεν έχει πρόσβαση στους codecs. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αρχείο να αναπαράγεται κανονικά στο Windows Media Player, αλλά όχι στο Powerpoint. Για το λόγο αυτό πρέπει να μετατρέψουμε το αρχείο μας σε μορφή Windows Media Video (wmv) για την οποία έχει built-in υποστήριξη ο Media Player.

Κατεβάζουμε το VLC Media Player από εδώ ή αν κάτι δεν πάει καλά από εδώ

Αφού το εγκαταστήσουμε, το εκτελούμε (Start-> All programs -> VideoLAN -> VLC Media Player)



Επιλέγουμε Media και στη συνέχεια Convert/ Save



Από την οθόνη που εμφανίζεται επιλέγουμε το αρχείο μας το οποίο είναι σε μορφή .flv και υστέρα κλικάρουμε Convert / Save



Στη συνέχεια τσεκάρουμε την επιλογή File στην περιοχή Outputs, πατάμε Browse, επιλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκευτεί το αρχείο, γράφουμε το όνομά του, προσθέτουμε την κατάληξη .wmv ( πχ video.wmv ) και κάνουμε κλικ στο Save.




Έπειτα διαλέγουμε Windows (wmv/asf) από το drop-menu του Profile και πατάμε το Save.



Στη συνέχεια ακολουθούμε τη γνωστή διαδικασία εισαγωγής βίντεο στο Powerpoint ελπίζοντας ότι όλα αυτή τη φορά θα πάνε καλά!!!

26/9/08

Εννοιολογικοί χάρτες και εκπαίδευση

Οι εννοιολογικοί χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Μπορείτε να πάρετε κάποιες ιδέες από την παρακάτω παρουσίαση, όπου θα βρείτε και ορισμένες διευθύνσεις από όπου μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης.
Ennoiologikos Xartis
View SlideShare presentation or Upload your own.

20/9/08

To Web 3 προ των πυλών...



Μέχρι να εξοικειωθούμε με τις δυνατότητες που μας προσφέρει το Web 2, είμαστε πολύ κοντά στο να υποδεχθούμε το Web 3. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή " το Διαδίκτυο θα γίνει εξυπνότερο με την κυκλοφορία ενός σημασιολογικού χάρτη που μαθαίνει στους υπολογιστές τη σημασία των λέξεων, δίνοντας στις μηχανές λεξιλόγιο που ξεπερνά σε όγκο εννοιών αυτό ενός τυπικού Αμερικανού σπουδαστή." Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

16/9/08

Κατέβασμα βίντεο από ιστοχώρους, όπως το YouTube

Εκτός από τις εφαρμογές που μπορείτε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας για κατέβασμα βίντεο από ιστοχώρους, όπως το YouTube- κάτι που το είδαμε στο χθεσινό μάθημα- η πιο απλή λύση είναι η χρήση βοηθητικών ιστοχώρων, όπως ο YouTubeCatcher ή το KEEPVID. Δοκιμάστε τους!!!

Κάτι πιο αξιόπιστο, αλλά λίγο πιο περίπλοκο ως διαδικασία είναι η χρήση του Mozilla Firefox για περιήγηση στο διαδίκτυο και του κατάλληλου πρόσθετου προγράμματος (add-on), όπως π.χ. το VideoDownload Helper.
Στο ιστολόγιο συναδέλφου το οποίο δημιουργήθηκε για να καλύψει παρόμοιες ανάγκες με τις δικές μας, μπορείτε να βρείτε άκρως κατατοπιστικές πληροφορίες.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι το αρχείο που αποθηκεύεται στον υπολογιστή σας είναι τύπου flv (flash video). Για να παίξετε αρχεία flv, χρειάζεστε ένα καλό πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο, όπως ο VLC Player ή ο Media Player Classic (και τα δύο δωρεάν).

Εναλλακτικά, μπορείτε να μετατρέψετε τα αρχεία flv σε κάποια άλλη μορφή video, όπως avi, mpg, mov, wmv με τη βοήθεια ενός προγράμματος επεξεργασίας - μετατροπής αρχείων βίντεο (video converter). Στο ίδιο ιστολόγιο μπορείτε να βρείτε οδηγίες και για αυτό!

14/9/08

Ελεύθερο λογισμικό προστασίας (Antivirus-Firewall)

Στις παρακάτω σελίδες θα βρείτε ελεύθερο λογισμικό προστασίας
AVG antivirus και AVG internet security

AVAST antivirus

Norton Antivirus

PC TOOLS antivirus

COMODO Firewall

ZONE ALARM Firewall

AVIRA antivirus

Θέματα ασφάλειας του υπολογιστή μας!

Anti Virus
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: Θέματα ασφάλειας)

Webquests ή αλλιώς Ιστοεξερευνήσεις

Εκτός από την παρουσίαση για τις ιστοεξερευνήσεις, μπορείτε να βρείτε αρκετό υλικό σχετικά με αυτό το θέμα στο ιστολόγιο "Ας φτιάξουμε μια ιστοεξερεύνηση" που δημιουργήσαμε στα πλαίσια ανάλογου επιμορφωτικού προγράμματος που έλαβε χώρα την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου στο ΚΣΕ του 14ου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Web Quests
View SlideShare presentation or Upload your own.

11/9/08

Η χρήση του διαδικτύου

diadiktyo
View more presentations or Upload your own.

Wikis

Πολύ κατατοπιστικό είναι το βιντεάκι Τα Wikis σε απλά ελληνικά. Θα πάρετε μια ιδέα για το τι είναι τα wikis και τις δυνατότητες που μας προσφέρουν.Ποιος ξέρει μπορεί να μας δημιουργηθεί η επιθυμία πέρα από το δικό μας ιστολόγιο και ομάδα να αποκτήσουμε και το δικό μας wiki!!!

Θεωρίες μάθησης και ΤΠΕ

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε ενδεικτικά επιπλέον πληροφορίες για τις θεωρίες μάθησης.
∆ιδασκαλία και Μάθηση µε τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών
Θεωρίες μάθησης και ΤΠΕ
Θεωρίες μάθησης
Σύγχρονες θεωρίες µάθησης
Ο σχεδιασµός µιας διαδικασίας μάθησης µέσω του ∆ικτύου Υπολογιστών
Υποστηρικτικό υλικό για θεωρίες µάθησης

Θεωρίες μάθησης

Learning Theories
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: theories learning)

8/9/08

Βοήθεια για τα ιστολόγιά σας!

Επειδή διάφορες απορίες μπορεί να σας δημιουργούνται, όσο περισσότερο ασχολείστε με τα ιστολόγια σας, στον παρακάτω σύνδεσμο ίσως να βρείτε απάντηση σε κάποιες από αυτές
Βοήθεια του blogger

7/9/08

Η εξοικείωση των αγοριών και κοριτσιών της Ε.Ε. στις ΤΠΕ


Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για την Εκπαίδευση,ΕΥΡΙΔΙΚΗ, του οποίου κύρια αποστολή είναι η μελέτη και παρακολούθηση των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, "ανεξαρτήτως χώρας ή βαθμού μηχανοργάνωσης του σχολείου, οι συμπεριφορές κοριτσιών και αγοριών ως προς τη χρήση των ΤΠΕ διαφέρουν με τον ίδιο τρόπο: τα αγόρια έλκονται περισσότερο από τις ΤΠΕ και τις χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη ευκολία.
Το εκπαιδευτικό σύστημα, ωστόσο, φαίνεται να αποκαθιστά την ισορροπία στα ποσοστά των κοριτσιών, καθώς μεγαλύτερο ποσοστό αυτών δηλώνει ότι έμαθε κυρίως να χρησιμοποιεί Η/Υ στο σχολείο και ότι εκτελεί δραστηριότητες".
Διαβάστε το σχετικό κείμενο εδώ

Ψηφιακές πηγές πληροφόρησης για το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις ΤΠΕ

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ΤΠΕ. Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υποστηρίζει η Ε.Ε, όπως Comenius, Grundvig, Leonardo, eTwinning τα οποία δίνουν τη δυνατότητα συνεργασίας με ευρωπαϊκά σχολεία πάνω σε κοινούς εκπαιδευτικούς άξονες.


Βάση δεδοµένων για την πολιτική ΤΠΕ στην εκπαίδευση και την επιµόρφωση της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Project της UNESCO σχετικό µε την πολιτική ΤΠΕ στην εκπαίδευση.

Πολιτική ΤΠΕ στην εκπαίδευση της Ιρλανδικής κυβέρνησης.

Σελίδα με συνδέσµους σε διεθνείς οργανισµούς που ενεργοποιούνται στο χώρο της πολιτικής ΤΠΕ στην εκπαίδευση.

Σελίδα με πληροφορίες σχετικά με εκπαιδευτικά προγράμματα που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιστοχώρος για το ευρωπαϊκό δίκτυο σχολείων European Schoolnet με πολλές πληροφορίες για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πληροφορίες για το πρόγραµµα eTwinning στην ελληνική γλώσσα.

Πληροφορίες για το project Xperimania, ένα καινοτόµο πρόγραµµα το οποίο στοχεύει στη χρήση των ΤΠΕ για τη διάδοση ιδεών και γνώσεων επιστηµονικών.

4/9/08

Η γενιά του Διαδικτύου

Διαβάστε αυτό το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή με τον τίτλο Η γενιά του Διαδικτύου. Νομίζω πως συμπληρώνει πολύ εύστοχα τις σκέψεις που κάναμε σήμερα το απόγευμα για το χάσμα που συχνά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ανάμεσα στις γενιές, κυρίως σε σχέση με τον κώδικα επικοινωνίας.

3/9/08

Καλό ξεκίνημα!

Σας καλωσορίζω στην επιμόρφωση Β΄Επιπέδου σχετικά με τη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία με ένα βίντεο που ελπίζω να βρείτε ενδιαφέρον.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...